Zoller

EMO 2019: Takım hazırlama aşamasında üretkenlik ve verimlilik

Sistem tedarikçisi ZOLLER, EMO Fuarında ZOLLER Çözümlerinin istikrarlı gelişimini sunmaktadır. Hol 3, Stand 29’daki 350 metrekarelik mekanda ayar ve ölçüm cihazları, TMS Tool Management Solutions takım yönetimi yazılımı ve Smart Cabinets depolama çözümlerinin yanı sıra takım hazırlama konusuyla ilgili otomasyon teknolojisine yönelik çok sayıda inovasyon ve yenilikler bulunmaktadır.

Takım hazırlama konusunda dijitalleşme ve otomasyon için 3 aşama

Çeşitli çözüm konseptleri sayesinde ZOLLER Çözümleri küçük işletmelerden büyük üretim firmalarına kadar her ihtiyaç için kullanılabilir,
ekonomik verim ve üretkenliği belirgin ölçüde yükseltebilir. ZOLLER, takım hazırlama konusundaki dijitalleşme ve otomasyona giden üç aşamayı fuarda üç farklı branşta tanıtıyor.

Aşama 1: Yeni iletişim platformu »zidCode«

30 metrekarelik bir deneme alanında ziyaretçiler üretim firmaları açısından yeni ZOLLER »zidCode« iletişim platformunu canlı olarak görüp yaşayabiliyorlar.

»zidCode« takım tezgahlarında büyük tadilatlar yapılmadan, yüksek yatırım maliyetleri ve can sıkıcı takım verisi depolama işlemi olmadan hızlı ve kolay bir şekilde imalata entegre edilebilmekte, takım tezgahı, ayar ve ölçüm cihazı ve ZOLLER’in Smart Cabinets depolama sistemleri arasındaki dijital haberleşmenin esasını oluşturmaktadır. »zidCode« kullanabilmek için sirkülasyonda bulunan her takım tutucu belirgin bir 2D kodlamaya sahip olmalıdır. Böylece sistem çalışmaya hazır olur. Operatör sadece bu kodu tarar ve takım verileri derhal »zidCode« içinde kullanılabilir ve takım tezgahının kontrol sistemine aktarılabilir.

Takımların tanımlanması

Dijital ve otomasyona geçmiş her üretimin esası komple takım tertibatlarının tespiti için takım tutucu üzerindeki ayırt edici işaretlemedir. ZOLLER bu konuda »idLabel« çözümünü sunmaktadır. Bu etiket ya doğrudan ZOLLER tarafından hazırlanmakta veya »idPrinter« adlı yazıcı tarafından şirketinizde kullanılabilmektedir. Reçine kaplama ve çok yüksek yapışma kuvveti sayesinde »idLabel« endüstriyel kullanıma daha uygundur, aynı zamanda diğer takım tanım/tespit sistemlerine kıyasla çok düşük maliyetlidir. Ayrıca bu sistem esnektir: Takım tutucular ihtiyaç halinde yeni numaralar veya numara aralıklarıyla kolay bir şekilde işaretlenebilir.

Komple veri kullanabilme imkanı

Komple takım tertibatları önceden yeni iletişim platformu »zidCode« içinde oluşturulup envantere girilebilmektedir. Takım tutucu üzerinde bulunan kod tarandığında, bununla ilgili takım verileri z.One veritabanından otomatik olarak çağrılabilmekte ve böylece örneğin takım tezgahında kullanılabilmektedir. Bunlar burada önce tezgahın kontrol sistemine uygun formata çevrilir, sonra kontrol sistemi tarafından okunur. Örneğin magazin yeri numarası gibi başka takım verilerinin tamamlanması söz konusu olduğunda, bu işlem ekran üzerinden yapılabilir.

»zidCode« yardımıyla her takımın geçmişi takip edilebilmektedir. Kalan takım ömrü ile ilgili kaydedilmiş veriler takımın kullanımına devam edilip edilmeyeceği konusunda karar vermeyi kolaylaştırır. „Optimized Setup Sheet“ ek modülü sayesinde takım değiştirme listeleri doğrudan takım tezgahında oluşturulabilir. „Tool Break“ yazılım modülü, doğrudan takım tezgahındaki »zidCode« üzerinden takım hazırlama sistemine örneğin takım kırıldığında acil bir takım ihtiyacını bildirir. Talep edilen takım doğrudan ZOLLER ayar ve ölçüm cihazı ekranına düşer veya ZOLLER Smart Cabinets depo siparişi olarak kullanılabilir. »zidCode« böylece takım tezgahı, ayar - ölçüm cihazı ve ZOLLER Smart Cabinets sistemleri arasındaki haberleşme için ideal bir platformdur.

Bluetooth üzerinden veri transferi
Bilgisayar ağı üzerinden kolay, güvenli ve konforlu veri transferinin yanı sıra, takım verileri aynı zamanda Bluetooth bellek çipi teknolojisi üzerinden aktarılabilmektedir. Bu durumda ayar ve ölçüm cihazının ölçtüğü değerler takım arabası entegre edilmiş bir çip üzerine yazılır. Bu takım arabası »idtransporter« üzerindeki takımlarla tezgaha ulaştığında, takım tespit edildikten sonra ilgili veriler kontrol sistemine uygun formatta makine kontrol sistemine aktarılır ve her an her yerde üretimde kullanıma hazır hale gelir.

Aşama 2: Standart görevlerin »cora« robot sistemine aktarılması

Takım verileri dijitalleştirildiğinde, bunlar da standart iş akışlarının otomasyonunda kullanılabilir. Yaklaşık 50 metrekare büyüklüğündeki örnek imalat sisteminde ziyaretçiler TMS Tool Management Solutions yazılımı ve Smart Cabinets sistemlerinin yanı sıra »zidCode« iletişim platformuna sahip olan ayar - ölçüm cihazları ve işbirliğine yatkın robot sistemi »cora« ile onun »coraArm« ve »coraTransporter« adlı bileşenleri arasındaki uyumlu çalışmayı görebilecekler. İş emrinin verilmesinden envanter girişine ve Smart Cabinets dolap ve depolama sistemlerinde her bileşenin bulunması ve otomatik olarak hazırlanmasına ve »coraArm« robotu ve otonom hareket eden »coraTransporter« takım arabası yardımıyla takım tezgahına taşınmasına kadar tüm imalat süreci gösterilmiştir. Operatör, bir akıllı saat üzerinden tüm imalat akışlarını sürekli takip edebilir ve istediği her yerden örneğin iş emirlerini ve prosesleri onaylayabilir.

Aşama 3: »roboBox« ile tam otomatik takım hazırlama işlemi

Üçüncü aşama çok çeşitli takım sistemlerinin tam otomatik montajı olarak tarif edilmektedir. Dijitalleştirilmiş takım verileri esas alınarak modül montajı ve ölçüm iş akışları dosyalanır. Bu veriler »roboBox« içinde kullanılır. Modüler oluşturulmuş otomasyon sistemi piyasada bulunan tüm takım sistemleri üzerine en az depolama alanıyla monte edilir ve böylece toplam iş emri süreleri kısaltılabilir. Standart hale getirilmiş montaj süreçleri arasında cıvatalama, ısıl büzüşmenin yanı sıra takımların preslenmesi bulunmaktadır.

Ayrıca bu aşamadan önceki temizlik işlemi takımların eksiksiz bir şekilde kullanıma hazırlanmasını ve ardından takım geometrisi verileri ve balans kalitesi ile ilgili ölçü kontrolü, imalat için gerekli takım verilerinin hazırlanmasını sağlar.
»roboBox« bağlantısı esnek kanal sistemi üzerinden her imalat ortamına adapte edilebilir.

Otomatik takım montajı

»torquematic« sayesinde takımların pens adaptörleri ile birlikte hazırlanma işlemi otomatik hale getirilir. Bu yeni geliştirilmiş ayar ve ölçüm cihazı, çift tahrik sistemine sahip olan yüksek hassasiyetli mil ile donatılmıştır. 100 Nm’nin üzerindeki torklara sahip pens adaptörü bağlantıları tam otomatik sıkılıp gevşetilebilmektedir ve aynı zamanda takımların geometrik verileri μm-hassasiyetinde tespit edilebilmektedir. »adaptYourHolder« hızlı değiştirme sistemi sayesinde sıkma ünitesi saniyeler içinde pens adaptörü sisteminin pens adaptörü bağlantısına uygun şekilde ayarlanabilmektedir.

Ayrıca, Weldon yüzeyli silindirik milli takımlarda veya hidrolik pens adaptörlerinde söz konusu olduğu gibi, yatay yerleştirilmiş sıkma ve ayar cıvatalarına sahip olan takımların otomatik montajı için ZOLLER, »screwmatic« çözümünü sunmaktadır. Üç CNC kontrollü lineer eksen ve bir adet tork kontrollü vidalama ekseni sayesinde her vidalama pozisyonu μm hassasiyetinde hareket ettirilebilir ve cıvatalama işlemi eksiksiz yerine getirilebilir.

Otomatik ısıl büzüşme için artık kullanıcının »redomatic 400« ve »redomatic 600« şeklinde iki seçeneği bulunmaktadır. Ayarlama, ölçüm ve ısıl büzüşme çözümü »redomatic 400«, daha küçük ve ekonomik tipteki bir cihaz olup toplam uzunluğu 400 mm’ye ve mil çapı 32 mm’ye kadar olan standart takımların ısıl büzüştürülmesine özel tasarlanmıştır. »redomatic 600« piyasada yerini sağlamlaştırmış olan »redomatic« ürününü gelişmiş versiyonudur. Yeni versiyon daha ergonomik bir şekilde yapılmış olup daha hızlı ve kolay kullanım imkanı sağlar.

Yeni yazılım çözümleri

ZOLLER ölçüm cihazı yazılımı »pilot« EMO fuarında ilk kez yeni tasarımı ve aynı zamanda yeni özellikleriyle kendini gösterecek. Yeni sürüm operatör için kolaylık sağlamak amacıyla kullanıcı arayüzü açısından önceki sürümü andırmaktadır. Buna rağmen kullanımı daha da konforlu hale getiren ve hızlandıran bazı yenilikler vardır.

Kullanıcı arayüzü, şimdi ZOLLER’in tüm ürün yelpazesine benzeyen standart bir hale getirildi. Kullanım şekli kendiliğinden anlaşılabilir ve modern kumanda konseptlerine uygun tasarlanmış. Daha geniş tıklama ve dokunma alanları daha hızlı kullanım sağlıyor. Ayrıca operatör kullanıcı arayüzünü kendine göre özelleştirebilir: Örneğin program simgeleri ve renkler bireysel ihtiyaçlara göre adapte edilebilir.

ZOLLER TMS Tool Management Solutions yazılımındaki takım yönetimi artık web tabanlı olarak gerçekleşmektedir ve PC, tablet veya akıllı telefon gibi her çeşit son kullanıcı cihazı tarafından bilinen İnternet tarayıcısı üzerinden diğer İnternet uygulamaları gibi esnek bir şekilde ve önceden yükleme yapmadan çağrılabilir ve kullanılabilir. Artık programı bir bilgisayara yüklemek gerekli değildir. Böylece her yerde ve her cihazda kullanılabilme imkanı getirilmiştir. Ayrıca artık güncellemeler de yüklenmek zorunda değildir, bunlar program çalıştırıldığında otomatik olarak devreye girmektedir. Operatör açısından uygulaması ve kullanımı çok daha konforlu hale gelmiştir.

ZOLLER ayar ve ölçüm cihazının ana menüsündeki »fingerprint« yazılım fonksiyonu tüm işletme parametrelerinde otomatik veri elde etme sistemi olup hızlı ve kapsamlı bir sistem kontrolü sağlar. Ölçüm cihazı yazılımı »pilot« sürekli olarak belirlenmiş aralıklarla tüm sistem bileşenlerinin çalışma durumunu kontrol etmektedir. Böylece sistemdeki sapmalar erkenden tespit edilip bileşenlerden biri arıza yapmadan giderilebilmektedir. Ayrıca bu modül veri istatistik amaçlarla kullanılabilen ve iş akışları, planlamalar ve tezgah yüklerini optimize eden bir veri toplama özelliğine sahiptir.

Torna takımlarının ölçü kontrolü

Torna takımlarının ölçü kontrolü konusunda standart cihaz olan »hyperion« içindeki »ace« iş mili SK 30 ile SK 50 arasındaki tüm tepe cıvatalarının üniversal bir şekilde sıkılmasını sağlar. Böylece çeşitli çekme elemanları tarihe karışmıştır.

Dikey cihaz serileri »smile« ve »venturion« yeni geliştirilmiş olan CNC kontrollü Y-ekseni sayesinde artık torna takımlarındaki Y-dönme merkezi kaçıklığı ile ilgili ölçü kontrolü yapılabilmektedir.